Έρευνα: Σε άσκοπη χημειοθεραπεία μία στις δύο γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Την εφαρμογή του γονιδιακού ελέγχου oncotype DX για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, μελετά το Υπουργείο Υγείας, καθώς με αυτή τη μέθοδο, μπορεί να αποφευχθεί άσκοπη χημειοθεραπεία. Ηδη αρμόδια επιτροπή, έχει έρθει σε επαφή με την Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο.
Τελευταία ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2013

 Της Μαρίνας Χατζηκώστα

 

Σε άσκοπη χημειοθεραπεία φαίνεται πως υποβάλλεται μία στις δύο γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Nature για τον πληθυσμό της Ευρώπης.

Η άσκοπη αυτή χημειοθεραπεία μπορεί να αποφευχθεί με τον γονιδιακό έλεγχο Oncotype DX, ο οποίος ωστόσο δεν καλύπτεται από την δημόσια υγεία στην Κύπρο και το κόστος του ανέρχεται στα 3 με 3.5 χιλιάδες Ευρώ.

Με δεδομένες τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και τη σχετικότητα οφέλους και κόστους, η Europa Donna Κύπρου, θεωρεί επιβεβλημένη την εφαρμογή του ώστε να αποφεύγεται η περιττή χημειοθεραπεία και αντίστροφα.

«Είναι μία εξέταση η οποία υπάρχει και η οποία βοηθά στο να μπορούν οι γιατροί να δουν ποιες γυναίκες θα έχουν σημαντικό όφελος από τη χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία δεν είναι μόνο το τεράστιο οικονομικό κόστος στο κράτος, αλλά και η τεράστια ταλαιπωρία για την ίδια τη γυναίκα. Δεν βλέπουμε το κόστος μακροπρόθεσμα, με το πόσες γυναίκες δεν θα κάνουν χημειοθεραπείες. Δηλαδή με πολύ λιγότερο κόστος, καλύτερη ποιότητα ζωής και λοιπά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος της Europa Donna, Στέλλα Κυριακίδου

Το Υπουργείο Υγείας μελετά το ενδεχόμενο εφαρμογής του Oncotype DX και ήδη αρμόδια επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με την Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο.

Σύμφωνα δε με εκθέσεις των Υπουργείων Υγείας της Γερμανίας και της Γαλλίας, τα οποία έχουν αναλάβει το κόστος του γονιδιακού ελέγχου για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, όπως και η Ελλάδα, το οικονομικό όφελος για το κράτος είναι κατά 2 με τρεις φορές μεγαλύτερο.

«Το κόστος χημειοθεραπείας είναι πολύ μεγαλύτερο, η γυναίκα βγαίνει από την αγορά εργασίας, βλέπετε δεν είναι μόνο τα φάρμακα αλλά και όλα τα άλλα τα οποία συμβαίνουν. Η Ελλάδα που έχει παρόμοια προβλήματα, οικονομικής κρίσης, με εμάς, το έχει εφαρμόσει», τόνισε η κυρία Στέλλα Κυριακίδου. 

Το Oncotype DX δεν πρέπει να συγχέεται με τον γενετικό έλεγχο προδιάθεσης για καρκίνο, BRC1 και BRC2, υπογραμμίζει ο κλινικός γενετιστής, Γιώργος Ταντελές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Καρκίνο, για γυναίκες με βαθμό υποτροπής από 1-18, τα οφέλη από τη χημειοθεραπείας είναι μηδαμινά.

Για γυναίκες με βαθμό υποτροπής από 18-33 το όφελος από τη χημειοθεραπεία είναι σχετικά μεγαλύτερο και μειώνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου κατά 5-10%, ενώ μεγάλο όφελος έχουν οι ασθενείς με βαθμό υποτροπής 33-5, οι οποίες και με χημειοθεραπεία μειώνουν τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου κατά μέσο όρο 28%.

Share