Οι μάχες στη 2η εισβολή. Οι πολεμιστές του 361 Τ.Π

Με δάκρυα στα μάτια, στρατιωτες του 361 ταγματος πεζικου θυμουνται τις μαχες που εδωσαν κατα του Αττίλα, τις θηριωδιες των τουρκων που δεν σεβονταν εκεχειρεια και την αιχμαλωσια και μιλούν στην κάμερα του ΑΝΤ1.
Τελευταία ενημέρωση: 16 Αυγούστου 2012
Ημερομηνία Έκδοσης: Αύγουστος 15, 2012

Μάρτυρες στην τραγική ιστορία. 38 χρόνια πέρασαν από τότε που οι Τούρκοι όλοκλήρωσαν τα αιματηρά τους σχέδια κατά της Κύπρου. Από την δεύτερη εισβολή του Αττίλα. 

 
Κι ακόμη δακρύζουν αντικρίζοντας τον Πενταδάκτυλο, να ματώνει, κάτω από την σημαία του Αττίλα. Η πρώτη φάση της εισβολής ολοκληρώθηκε, στις 22 Ιουλίου, οπότε και κηρύχθηκε εκεχειρία. Μία εκεχειρία που, όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, από το Τάγμα Πεζικού 361, μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1 , η τουρκική πλευρά δεν σεβάστηκε ποτέ. 
 
14 Αυγούστου, αρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολης Βοήθεια από πουθενά. Το Τάγμα Πεζικού 361, δεν σταμάτησε ούτε μέρα, να πολεμά. Θάνατος. Προσφυγιά. Αιχμαλωσία. 
 
Λευκωσία. Καρπασία. Μόρφου. Αμμόχωστος. 200.000 άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες. 1619 αγνοουμενοι. 613 από αυτούς δεν είχαν καν στρατιωτική ιδιότητα. Περισσότεροι από 5 χιλιάδες άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες, κείτονται νεκροί. Κι εκείνοι που έμειναν πίσω. 38 χρόνια τώρα ψάχνουν να μάθουν κάτι. Έστω κάτι. Για εκείνους που έχασαν. 
 
Και η Κύπρος, 38 χρόνια μετά, παραμένει αιχμάλωτη, του Αττίλα. Γεύση πικρή.  Με την κατάπαυση του πυρός, στις 16 Αυγούστου 1974 και μέχρι σήμερα, ο Κυπριακός Ελληνισμός μετρά τις πληγές του. Και δεν ξεχνά. 
 
 

Share