«Ελληνικό» ρομπότ μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά!

Έξι μήνες και 400 ώρες σκληρής δουλειάς χρειάστηκε ένας πολλά υποσχόμενος Έλληνας φοιτητής της ρομποτικής για να κατασκευάσει το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Τελευταία ενημέρωση: 14 Αυγούστου 2013

 

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Γναφάκη, αριστούχο απόφοιτο του πανεπιστημίου του Central Lancashire, ο οποίος έδωσε το ελληνικό όνομα MAKIIS στην εφεύρεσή του, συνδυάζοντας παράλληλα τα αρχικά του έξυπνου αυτού συστήματος μακροσκοπικής διεπαφής (MAKroscopic Intelligent Interaction System).

Όπως τονίζει και ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο BBC, αυτό που το κάνει το κατασκεύασμά του μοναδικό είναι η ικανότητά του να εντοπίζει ποιός του μιλάει και να στρέφεται προς αυτόν. «Μιμείται μία ανθρώπινη συμπεριφορά, δηλαδή τον τρόπο που θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος», λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Γναφάκης.

Ο MAKIIS διαθέτει ακόμα τη λειτουργία της αναγνώρισης ομιλίας και «υπακούει» σε όποιον του απευθύνεται. Μάλιστα, ο Παναγιώτης εξηγεί ότι το συγκεκριμένο ρομπότ θα μπορούσε να κάνει το μάθημα ενός καθηγητή στην Αγγλία, ενώ ο ίδιος  θα βρισκόταν στην Κίνα.

Ο ίδιος ο καθηγητής του Παναγιώτη, πάντως, ο Φίλιπ Τράντερ, σπεύδει να καθησυχάσει τους συναδέλφους του, ότι δεν πρόκειται να απαλειφθεί η ανθρώπινη παρουσία από την διδασκαλία. «Πάντα θα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να χειριστεί την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τους φοιτητές», τονίζει ο ίδιος.

Share