Διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κόμματα και επιτελεία

Το προεκλογικό σκηνικό της ημέρας σημαδεύεται από απευθείας αντιπαραθέσεις των βασικών υποψηφίων και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν
Τελευταία ενημέρωση: 9 Φεβρουαρίου 2013
Ημερομηνία Έκδοσης: Ιανουάριος 31, 2013

 

Την επίθεση κατά του Νίκου Αναστασιάδη συνέχισε το επιτελείο του Σταύρου Μαλά, με τον εκπρόσωπο του Τάκη Χατζηγεωργίου να ζητά από τον ανθυποψήφιο του να αποκαλύψει κατά την έκφραση του με ποιους και πως θα κυβερνήσει.

Για να πάρει απάντηση από τον επικεφαλής του επιτελείου του κυρίου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν και τα κόμματα με τους εκπροσώπους τύπου ΔΗ.ΣΥ και ΑΚΕΛ να ανταλλάζουν πυρά

Παρέμβαση στα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα έκαναν τόσο ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, με στόχο τον Νίκο Αναστασιάδη, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα με γραπτή ανακοίνωση κατά του Σταύρου Μαλά και του ΑΚΕΛ . Και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν στον κύριο Αναστασιάδη ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή.

 

Επίθεση Άντρου Κυπριανού κατά του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και Δημοκρατικού Κόμματος κατά του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Λιλλήκα, περιλαμβάνει το προεκλογικό σκηνικό της ημέρας.

 

Νέα επίθεση κατά του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος κατά τον ισχυρισμό του προκαλεί φόβο στον λαό, εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο του κεντρώου χώρου να δει τη μεγάλη εικόνα και να υπερψηφίσει τον Σταύρο Μαλά.

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του εκλογικού επιτελείου Αναστασιάδη διά του Τάσου Μητσόπουλου όσο και της Πινδάρου, δια του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη.

Το ΔΗΚΟ, από πλευράς του εξακολουθεί να βάλλει κατά του Γιώργου Λιλλήκα, για την καπηλεία όπως υποστηρίζει του ονόματος και των συμβόλων του.

Από το επιτελείο Λιλλήκα δεν υπήρξε καμία απάντηση, καθώς όπως μας υπεδείχθη τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι πολύ πιο σοβαρά.

 

 

Το Κυπριακό Βαρόμετρο Ιανουαρίου (Αναλυτικά τα αποτελέσματα)

Τη δυναμική της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη, 17 ημέρες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, στην πρόθεση ψήφου, στα σενάρια του δεύτερου γύρου και στην παράσταση νίκης, επιβεβαιώνει το Κυπριακό Βαρόμετρο Ιανουαρίου 2013, η μεγάλη εκλογική δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΑΝΤ1.

Τα ποσοστά που εξασφαλίζουν οι διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με βάση την πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου είναι:

Νίκος Αναστασιάδης 40,8% (αύξηση 3,4% από την έρευνα του Δεκεμβρίου)

Σταύρος Μαλάς 22,2% (αύξηση 0,4%) και

Γιώργος Λιλλήκας 19,9% (αύξηση 0,1%)

Το 5,2% δεν θα ψηφίσουν (μείωση 2,8%), το 7,7% δεν έχουν αποφασίσει ή δεν απάντησαν, το 1,7% θα ρίξουν άκυρη ή λευκή ψήφο, 2,5% θα ψηφίσουν άλλον ή άλλη υποψήφια πέραν των τριών.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι εξασφαλίζουν:

Πραξούλα Αντωνιάδου 1,2%

Γεώργιος Χαραλάμπους 0,4%

Μακαρία Άντρη Στυλιανού 0,3%

Λάκης Ιωάννου 0,2%

και από 0,1% ο Ανδρέας Ευστρατίου, ο Κώστας Κυριάκου Ούτοπος, ο Σόλων Γρηγορίου και ο Λουκάς Σταύρου.

Σε πιθανή αναμέτρηση Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο πρώτος εξασφαλίζει 49,6% και ο δεύτερος 29,4% ενώ 7,8% δεν θα ψηφίσουν και 6,4% θα ρίξουν άκυρη ή λευκή ψήφο, ενώ 6,8% είναι οι αναποφάσιστοι.

Εάν στο δεύτερο γύρο βρεθούν αντιμέτωποι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο πρώτος εξασφαλίζει και πάλι την εκλογή με ποσοστό 43,1% έναντι 29,7% του δεύτερου, ενώ το 10,6% δεν θα ψηφίσει, οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 9,9% και άκυρη ή λευκή ψήφο θα ρίξουν 6,7%.

Στο τρίτο σενάριο μίας μονομαχίας Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, ο δεύτερος εξασφαλίζει ποσοστό 35,6% και ο πρώτος 25,2%. Οι αναποφάσιστοι είναι 6,9% και 18,2% δεν θα ψηφίσουν, ενώ 14,1% θα ρίξουν άκυρη ή λευκή ψήφο.

Στην παράσταση νίκης πρώτος αναδεικνύεται ο Νίκος Αναστασιάδης με 73,1% (αύξηση 2,8% από το Νοέμβριο) ενώ εκλογή του Γιώργου Λιλλήκα βλέπει το 9,4% (αύξηση 0,2%) και του Σταύρου Μαλά το 9% (αύξηση 1,5%).

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στους συμμετέχοντες άνω των 40 ετών, «ποιος κατά τη γνώμη σας ήταν ο καλύτερος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανάμεσα στους τέσσερις τελευταίους Προέδρους, τα ποσοστά είναι:

Τάσσος Παπαδόπουλος 32,8% Γλαύκος Κληρίδης 29,6% Γιώργος Βασιλείου 25,3% και Δημήτρης Χριστόφιας 8,3%.

Με βάση την έρευνα που διενεργεί η εταιρεία EVRESIS για λογαριασμό του ΑΝΤ1, ο ΔΗΣΥ καταγράφει συσπείρωση 91% με ποσοστό 2% να μετακινείται προς τον Γιώργο Λιλλήκα.

Η συσπείρωση του ΑΚΕΛ αγγίζει το 70% ενώ προς τον Γιώργο Λιλλήκα μετακινείται ποσοστό 14% και 1% προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στο ΔΗΚΟ η συσπείρωση έχει ανέλθει στο 49% ενώ η διαρροή προς τον Γιώργο Λιλλήκα παραμένει στο 42% και προς τον Σταύρο Μαλά στο 3%.

Στο ΚΣ ΕΔΕΚ το ποσοστό που στηρίζει Γιώργο Λιλλήκα μειώθηκε στο 60%, ενώ 10% διαρρέει προς τον Νίκο Αναστασιάδη και 8% προς τον Σταύρο Μαλά.

Και στο Ευρωπαϊκό Κόμμα το 50% ψηφίζει Γιώργο Λιλλήκα και στο 38% ανήλθε το ποσοστό που ψηφίζει Νίκο Αναστασιάδη.

Το Κυπριακό Βαρόμετρο παρουσιάστηκε σε εκπομπή με την Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Έλλη Κοτζαμάνη και τα αποτελέσματα ανέλυσαν ο Διευθυντής της EVRESIS Νικόλας Νικολάου και οι Εκλογολόγοι Στράτος Φαναράς και Χριστόφορος Χριστοφόρου. Σχολίασαν: ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου και ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε μεταξύ 22 και 30 Ιανουαρίου 2013, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, και συμμετείχαν 1557 άνδρες και γυναίκες, που επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας, πολυσταδιακής, στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

 

 

 

Κάνοντας ΚΛΙΚ στο σύνδεσμο, στο κάτω μέρος της είδησης, μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Κυπριακό Βαρόμετρο Ιανουαρίου

 

 

 

Σχετικά Αρχεία

Share