Ξέρεις τι παθαίνει ο εγκέφαλος όταν μασάμε τσίχλες;

Μάλλον δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά κάτι γίνεται στον εγκέφαλο όσο μασάμε τσίχλες.

Ιάπωνες επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Ακτινολογικών Ερευνών συμβουλεύουν: Να μασάτε τσίχλες! Έχουν 3 σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο.

Σε μελέτη που έκαναν για το μάσημα της τσίχλας, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Brain and Cognition», διαπίστωσαν τα εξής:

1. Το μάσημα της τσίχλας τονώνει τη σκέψη και κρατά τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση ήπιας εγρήγορσης. Ουσιαστικά κάθε φορά που μασάμε τσίχλα, 8 περιοχές του εγκεφάλου μας αρχίζουν να λειτουργούν.

2. Οι 8 αυτές περιοχές αποδεδειγμένα κάνουν τον εγκέφαλο να λειτουργεί με ταχύτητες και να έχει αντιδράσεις μέχρι και 10% πιο γρήγορες από όταν δεν μασάμε τσίχλα.

3. Όταν μασάμε τσίχλα για περισσότερο από 20 λεπτά, αυξάνονται ήπια οι καρδιακοί παλμοί κάτι που σημαίνει πως ωθούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι κάθε φορά που κάνουμε για ώρα τη χαρακτηριστική κίνηση της γνάθου όταν μασάμε, αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Αυτό σημαίνει πως διεγείρονται οι περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: "Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μάσηση προκαλεί αύξηση στο επίπεδα διεγέρσεως και εγρηγόρσεως, ενώ επηρεάζει και τον έλεγχο των κινήσεων, με αποτέλεσμα βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις".

Οι παρενέργειες

Αφού παρουσιάσαμε τα καλά, πάμε τώρα και στις παρενέργειες:

1. Αλλαγή του προσώπου. Όταν μασάμε χρησιμοποιούμε τους μασητήριους μυς, που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της γνάθου.

Αν κάποιος μασάει τσίχλα από το πρωί ως το βράδυ, μπορεί να κάνει αυτούς τους μυς να «φουσκώσουν», σύμφωνα με τον δρα Λουκ Κασαρίνι, γναθοπροσωπικό χειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δυτικού Μίντλσεξ.

«Όταν συμβαίνει αυτό το πρόσωπο μοιάζει τετραγωνισμένο και, αν κάποιος δεν θέλει να σταματήσει τις τσίχλες αλλά θέλει να αποκτήσει το παλιό του πρόσωπο, θα πρέπει να κάνει ενέσεις μπότοξ», λέει.

2. Παρεμπόδιση της μνήμης. Αν και τα στοιχεία επί του θέματος είναι αντιφατικά, υπάρχει ενδεχόμενο το μάσημα τσίχλας να εμποδίζει τη δημιουργία ορισμένων αναμνήσεων, κατά τον καθηγητή Άντριου Σμιθ, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ειδικό σε θέματα σχετιζόμενων με την υγεία συμπεριφορών.

Όπως εξηγεί, πολλές πλευρές της μνήμης σχετίζονται με την νοερή επανάληψη που κάνουμε στις διάφορες πληροφορίες – και είναι καλά τεκμηριωμένο πως το μάσημα τσίχλας αποτελεί ανταγωνιστική δραστηριότητα των νοερών επαναλήψεων. Ωστόσο, «αυτός ο τομέας χρειάζεται περαιτέρω έρευνες», λέει.

3. Στομαχικά ενοχλήματα. Η μάσηση τσίχλας είναι μία λειτουργία που διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων, καθώς το στομάχι προετοιμάζεται να δεχτεί την τροφή. Όταν, όμως, μασάμε τσίχλα, η τροφή δεν πέφτει στο στομάχι και τα γαστρικά οξέα παραμένουν αδρανή μέσα του, όπου μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδα, έλκος, δυσπεψία και πόνο, κατά τον δρα Νικ Ριντ, ιατρικό υπεύθυνο του βρετανικού οργανισμού για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBSNetwork).

Οι περισσότερες τσίχλες, εξάλλου, περιέχουν σορβιτόλη (τεχνητό γλυκαντικό), που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αέρια και τυμπανισμό.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.