Ημέρα παιδικού καρκίνου: 80% το ποσοστό ίασης στην Κύπρο - Μαθήματα ζωής από τους σύγχρονους ήρωες

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου η σημερινή, με τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα, για τα ποσοστά ίασης στην Κύπρο.

15 Φεβρουαρίου σήμερα και είναι η μέρα όπου ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στους σύγχρονους ήρωες , τα παιδιά που παλεύουν μέρα και νύχτα με τον καρκίνο.

Στην Κύπρο κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με κάποια μορφής καρκίνου περίπου 35 με 40 νέα περιστατικά.

Η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε παιδιά και εφήβους στον τόπο μας είναι οξεία λευχαιμία και ακολουθούν οι εγκεφαλικοί όγκοι και τα λεμφώματα.

Τα ποσοστά ίασης στην Κύπρο είναι υψηλά καθώς ακολουθούνται σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι, σύμφωνα με τον διευθυντή του παιδοογκολογικού τμήματος στο Μακάριο νοσοκομείο, Λοΐζο Λοΐζου:

"Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα διότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για θεραπείες που είναι πάρα πολύ δύσκολες. Το ποσοστό αυτό των επιβιώσαντων αυξάνεται λόγω των υψηλών ποσοστών ίασης της τάξης του 80% που έχουμε στον παιδικό καρκίνο. Τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται, τα πρωτόκολλα τα οποία χρησιμοποιούνται, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι αυτές που χρησιμοποιούνται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες".

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να επιτευχθεί ίαση.

Ο κ. Λοίζου έχοντας μετρήσει δεκαετίες εμπειρίας κοντά σε παιδιά με καρκίνο στέλνει το μήνυμα πως αυτά τα παιδιά είναι κάτι περισσότερο από σύγχρονοι ήρωες καθώς την ώρα που αυτά χρειάζονται στήριξη, βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να στηρίζουν του δικούς τους:

"Δίνουν θάρρος και στους ιατρούς τους, δίνουν θάρρος και στις νοσοκόμες τους, δίνουν θάρρος και στους γονείς τους. Κάθε μέρα μαθαίνω νέα πράγματα και τα παιδιά μου έχουν μάθει πάρα πολλά πράγματα στη ζωή και ναι είναι αλήθεια αυτά τα παιδιά είναι ήρωες.  Ωριμάζουν πάρα πολύ γρήγορα και πραγματικά αξίζουν κάθε φροντίδα και αγάπη από όλους μας".

Παγκοσμίως κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 200 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου σε παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το μήνυμα είναι πως σήμερα μπορούμε να κερδίσουμε τις περισσότερες μάχες κατά του παιδικού καρκίνου. 

Ευγενία Σέργη

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.