Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς από άγνοια ή αγάπη

Συμβουλές για να μην το κάνετε άθελά σας εγωκεντρικό και κακομαθημένο.

Κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών γίνονται λάθη.

Η συντριπτική πλειονότητα των λαθών γίνεται από άγνοια ή από αγάπη. Πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτό πρακτικά και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε:

Ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι ότι λένε σπάνια "όχι" στο παιδί τους για να μην το κακοκαρδίσουν. Το κακό σε αυτή την περίπτωση όμως είναι ότι κακομαθαίνει και γίνεται άκρως εγωκεντρικό.

Φυσικά και είναι αποδεκτό να λέτε καλές κουβέντες για την εμφάνιση, το χαρακτήρα και τις σχολικές επιδόσεις του, επίσης όμως πρέπει να το κάνετε με μέτρο για να μη σταματήσει την προσπάθεια, επαναπαυθεί με τα κεκτημένα ή μάθει να επενδύει τα μέγιστα στην εξωτερική εμφάνιση για να προοδεύσει στη ζωή του.

Να δίνετε στο παιδί σας όσα χρήματα έχει πραγματικά ανάγκη και γενικά να φροντίσετε να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με τα υλικά αγαθά. Ούτε δηλαδή να γίνει σπάταλο, ούτε αχάριστο, παρά να εκτιμά όσα έχει.

Μην προσπαθείτε να προστατέψετε το παιδί από την αποφυγή ακόμα και του παραμικρού λάθους. Σε κάποια πράγματα πρέπει να μάθει να στηρίζεται στις δυνάμεις του, να κάνει λάθη και γενικά να παλεύει να κερδίσει κάτι με την αξία του.

Τέλος, ορισμένοι γονείς αποφεύγουν να επισημαίνουν στο παιδί μια μη αποδεκτή συμπεριφορά. Δεν είπαμε να το μαλώνετε, όμως είναι για το καλό του να του εξηγείτε ότι στην τάδε κατάσταση δε φέρθηκε σωστά ή σκέφτηκε εγωιστικά κτλ.

Είναι λάθος να πιστεύει ότι τα κάνει όλα σωστά, γιατί έτσι δε θα μάθει να επιδιώκει την προσωπική του βελτίωση και εξέλιξη.

Πηγή: mother.gr

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.