Ξεχείλισαν τα συναισθήματα στην εκδήλωση ζωής και τιμής για δότες μυελού των οστών

Ιστορίες πλημμυρισμένες από συναίσθημα, συγκίνησαν τους παριστάμενους σε εκδήλωση αφιερωμένη στους νέους δότες μυελού των οστών, που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στο Προεδρικό, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κόσμημα της κοινωνίας χαρακτήρισε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, χάρη στη διεθνή καταξίωσή του.

Της Νάταλης Σάββα


"Σκεφτείτε στην αρχή να έχεις άγχος και φόβο ότι θα χάσεις τη ζωή σου και κάποιος από εσάς να είναι το φάρμακο και να μπορεί αυτός μέσα σε μια ώρα, 7 ώρες να σε σώζει και να βρίσκεσαι εδώ μαζί του", ήταν τα λόγια του Θεόδουλου Γεωργίου, δέκτη μοσχεύματος.

Στέρεψαν τα λόγια και ξεχείλισαν τα συναισθήματα στην εκδήλωση τιμής, που διοργάνωσε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα στο Προεδρικό για τους δωρητές μυελού των οστών.

Εκτός από τον δέκτη Θεόδουλο Γεωργίου, τη δική του ιστορία μοιράστηκε με τους καλεσμένους και ο Νικόλας Τσαμπούκας. Βρέθηκε τυχαία σε εκδήλωση στη Χαλκιδική αφιερωμένη στους δότες μυελού των οστών, και κατέληξε ο ίδιος δότης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, "Όταν έγινε η διαδικασία και έδωσα το μόσχευμα είχα ένα συναίσθημα περίεργο που δεν μπορώ να το περιγράψω, ίσως το νιώθουν οι υπόλοιποι εθελοντές. Είναι μια διαδικασία που αν υπήρχε μεγαλύτερη ενημέρωση θεωρώ ότι θα γινότανε κατά κόρον". 

54 νέοι δότες μυελού των οστών τιμήθηκαν στην εκδήλωση. Χάρισαν ζωή σε ασθενείς από 18 χώρες και χάρη σε αυτούς αυξήθηκε σε 452 ο αριθμός όσων έχουν δώσει ζωή σε ασθενείς μέσω του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: "Εκείνο που προέχει όλων είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, οικοδομώντας ακόμη ένα μεγαλύτερο δίκτυο προσφοράς, αφού η ανάγκη αύξησης των υποψηφίων δοτών παραμένει διαρκώς μεγάλη και επιτακτική".

Το Ίδρυμα αφιερώνει όλο τον Σεπτέμβρη στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών.

Ο στόχος που έχει θέσει για τη δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου για τον παιδικό καρκίνο, πραγματώνεται, αφού το κέντρο θα εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο. 

H πρόεδρος του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Πόπη Κανάρη δήλωσε:

"Δεύτερος στόχος, η ίδρυση κυπριακού ινστιτούτου έρευνας καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με την υπογραφή του Καραϊσκακιου ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Καραϊσκάκειο, οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και Υγείας Φρίξος Σαββίδης και Χρίστος Σολωμή, καθώς και ο ογκολόγος και πρώην Πρόεδρος του Ιδρύματος Αδάμος Αδάμου. 

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε: 

"Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα προόδευσε και έφτασε σε πολύ ψηλά επίπεδα διαγνωστικού κέντρου και αριστείας, στον τομέα του καρκίνου και των αιματολογικών κακοηθειών". 

Χάρη στο Καραϊσκάκειο, η Κύπρος κατέχει το μεγαλύτερο καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή Τράπεζα και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος. 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.