Η Κύπρος στα χρόνια της... χολέρας

Ένα πολύ παλιό φυλλάδιο που… δείχνει πόσο τραγικά ήταν τα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια.

Ήταν τότε που… σ΄ ολόκληρη την Κύπρο επικρατούσε μεγάλη φτώχεια.

Οι συνθήκες διαβίωσης στην ύπαιθρο αλλά και στις πόλεις, ήταν πραγματικά δύσκολες. Ήταν τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα χολέρας στην Κύπρο… 

Η χολέρα είναι μια λοιμώδης γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από εντεροτοξίνη που παράγουν τα στελέχη του βακτηρίου δονάκιο της χολέρας (Vibrio Cholera) και η οποία μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να προκαλέσει σοβαρή, ταχέως επιδεινούμενη αφυδάτωση και θάνατο. Σήμερα η νόσος της χολέρας έχει αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από τις σύγχρονες κοινωνίες, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, στις οποίες έχει κάνει την επανεμφάνισή της. Οφείλεται κυρίως στα ελλιπή μέτρα υγιεινής και είναι εξαιρετικά μεταδοτική όταν εκδηλώνεται. Εκείνα τα χρόνια στην Κύπρο…

Τα μέσα για την αντιμετώπιση της ασθένειας ήταν πενιχρά. Πέραν του εμβολίου που υπήρχε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν ελλιπής, έτσι ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης της, ήταν μέσω της καθαριότητας και της υγιεινής. 
Το συγκεκριμένο φυλλάδιο…

Κυκλοφορούσε στη Λάρνακα από την Δημοτική Υγειονομική Υπηρεσία και υπογραφόταν από τον δημοτικό γιατρό Κ.Σ. Μακρίδη. Έδινε πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια αλλά και συμβουλές. Αυτό που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το νούμερο 10, που αναφέρεται σε όσους δεν είχαν βεσέ στο σπίτι τους. 
Εκείνοι που δεν είχαν καμπινέ στο σπίτι τους έπρεπε αμέσως να κατασκευάσουν έναν γιατί αλλιώς θα… διώκονται ποινικά. Κλείνει γράφοντας: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΕΘΑ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΛΑΙΜΕ ΥΣΤΕΡΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΜΑΣ ΜΟΙΡΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ».
   
Μπορεί σήμερα να ακούγεται αστείο αλλά αυτό το φυλλάδιο, δείχνει πόσο μεγάλη φτώχεια υπήρχε τότε στον τόπο μας.


Χριστιάνα Διονυσίου

Σταυρος Σιηττας

27/06/2017>19:56

Ποια χρονια κυκλοφορησε το φυλλαδιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.